Geschiedenis

Schildersbedrijf Fa. B.F. Lefering is opgericht in 1859 door Dhr. Gerardus Henrich Leferinck uit Vreden, Duitsland. Deze man vestigde zich op het adres: wijk A no: 134 in Lichtenvoorde. Dit adres veranderde in Dijkstraat waar het bedrijf tot 1999 was gevestigd. Dit was Dijkstraat 10 in Lichtenvoorde.

Op de dag 31-05-1862 deed Gerardus Henrich Leferinck aangifte tot geboorte van zijn zoon Bernardus Frederikus Lefering. De achternaam werd vanaf dit moment met een ‘G’ geschreven. Bernardus Frederikus is op 14 jarige leeftijd begonnen als verver. Vanaf dat moment werd de naam Fa. B.F. Lefering ingevoerd, dat nu nog steeds de naam is van het schildersbedrijf. In die tijd bestond de klantenkring hoofdzakelijk uit boerenbedrijven, toenmalige industriëlen en natuurlijk ook particulieren.
Op 20-11-1897 is Hendrikus Johannus Antonius Lefering geboren, de zoon van Bernardus Frederikus Lefering. Deze heeft op ongeveer 20-jarige leeftijd het bedrijf van zijn vader overgenomen. Later is zijn broer Bernardus Lefering bij in de zaak gekomen, dit was toen nog een schildersbedrijf annex drogisterij. In deze tijd bestond de klantenkring ook hoofdzakelijk uit boerenbedrijven, toenmalige industriëlen en particulieren. H.J.A. Lefering heeft op 4 april 1922 de gouden medaille van Brussel gekregen. Dit was in die jaren de hoogste onderscheiding op ons vakgebied, met name in het imiteren van hout, marmer en letterpenselen. Deze gouden plak wordt tot op de dag van vandaag nog steeds in ons bedrijfslogo gevoerd. Het origineel is nog steeds in familiebezit.

Generaties Schildersbedrijf LeferingIn 1946 is Hermanus Bernardus Johannus Jozefus Lefering, zoon van H.J.A. Lefering, als leerling in de zaak genomen. H.B.J.J. Lefering heeft in 1954 de zaak overgenomen. De kernactiviteiten waren in het algemeen schilder- glas- en behangwerk bij bedrijven, instellingen en particulieren in onze regio. Medio jaren ’60 zijn H.B.J.J. Lefering en zijn vrouw een verf- en behangwinkel begonnen op hetzelfde adres Dijkstraat 10, omdat toen die tijd de doe-het-zelf markt kwam opzetten. Deze winkel is in de loop der jaren meerdere malen verbouwd en in 1999 is de familie gestopt met de winkel, omdat de grote bouwmarkten kwamen opzetten. De winkel is naderhand verhuurd en het gehele pand aan de Dijkstraat is in 2002 verkocht.

In 1990 werd de ruimte in de Dijkstraat te klein en werd een nieuwe werkplaats betrokken op het industriegebied aan de Newtonstraat 2. Hier konden ze beschikken over 300 m2 in plaats van 60 à 70 m2 die ze in de Dijkstraat hadden. Die ruimte was wel nodig voor het spuitwerk van onder meer deuren, maar ook meubelen en winkelinterieurs. In 2003 is de ruimte zodanig uitgebreid dat er nu over ruim 600 m2 werkvloer beschikt kan worden.

In 1986 is de oudste zoon, Eric Lefering, in de zaak gekomen. Samen met zijn broer Bas, medefirmant vanaf 1998, werd het bedrijf tot eind 2011 geleid. Vanaf 2012 heeft Eric alleen de bedrijfsvoering verder opgepakt. Inmiddels is sinds 2012 ook de 6e generatie in aantocht met veel passie en gedrevenheid.

Hofleverancier2009 stond in het teken van ons 150-jarig bestaan. Dit hebben wij groots gevierd. Tijdens het feest hebben wij de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ in ontvangst mogen nemen. Ook de Elna, de lokale krant, heeft hier aandacht aan geschonken: met het oog op…

Schildersbedrijf Fa. B.F. Lefering bestaat op dit moment uit 6 vaste schilders. De vrouw van Eric Lefering, Karin Lefering-Mellink, doet de financiële administratie. In de bedrijfshal wordt spuitwerk aan houten en industriële onderdelen gedaan, zoals; winkelinterieurs, kasten, meubelen, deuren, vrachtwagenkappen, etc. De kernactiviteiten bestaan uit schilderwerken, beglazingen, wandafwerkingen en spuitwerk.